Kokemusasiantuntijuus tapetilla

1.3.16 12:02

Kokemusasiantuntijoita tarvitaan tuomaan lihaa luiden päälle terveydenhuollon eri toimijoiden ajatusmaailmaan. Käytännön kokemusta siitä, mitä on olla mielenterveyspalveluiden asiakas sairauden eri käänteissä. Mitä on olla psykoottinen, tai kuntoutuja, esimerkiksi.

Kokemusasiantuntian luento joka sisältää hänen oman tarinansa eri asioita painottaen tilanteesta ja kuulijoista riippuen voi olla se käänteentekevä oppitunti vaikka lähihoitajalle, joka on siihen asti tiennyt vain sen mitä oppikirja kertoo mielensairauksista.

Kokemusasiantuntija voi olla vertainen toiselle saman kokeneelle, tuoden omalla tarinallaan lohtua ja toivoa kuntoutujien elämään. Niin sanotun kolmannen sektorin maailmassa, eri järjestöissä, kokemusasiantuntijakoulutuksesta on arvaamattoman iso apu. Kokemusasiantuntija voi esimerkiksi toimia vertaisohjaajana erilaisissa ryhmissä tai tukihenkilönä toiselle kuntoutujalle.

Toimiminen julkisen sektorin palveluita kehittävissä työryhmissä antaa kokemusasiantuntijalle mahdollisuuden nähdä omaa kokemustaan pidemmälle, sukeltaa syvemmälle mielenterveyskentän käytänteisiin ja mikä parasta, antaa siihen oman arvokkaan panoksensa palveluiden käyttäjän näkökulmasta omia kokemuksiaan näin hyödyntäen.

Kokemusasiantuntijuus on jatkuvaa oppimista ja itsensä kehittämistä. Siinä joutuu punnitsemaan jatkuvasti omien kokemusten hyödyllisyyttä eri kuulijoille ja näin avautuu tie itsetutkiskeluun ja -tuntemukseen. Mitä haluan ja voin jakaa tuntematta itseäni liian paljaaksi tai menettämättä itsehillintääni? Miten varjelen oman reviirini kertoessani itsestäni arkojakin asioita eri kokoisille yleisöille? Miten käytän kokemuksiani hiljaisena tietona toimiessani työryhmissä?

Jos ei ennen ole kokenut itseään esiintyjäksi, niin kokemusasiantuntijana saa tottua siihenkin. Eikä henkisen kasvun mahdollisuudet siihen lopu. Vielä on työ laitoksissa, joissa eriasteisesti sairaat potilaat tarvitsevat erityisesti ja akuutisti lohtua ja toivoa paremmasta. Selviytymistarinan. Oletko sinäkin selviytyjä? Uusia kokemusasiantuntijakoulutuksia järjestetään ja kehitellään parasta aikaa ympäri Suomen. Joensuussa on myös suunnitteilla koulutuksen järjestäminen.

Sonja Parviainen 29.2.2016

Outokummun mielenterveysyhdistys Välke ry
Kummunkatu 6, 2 krs.
PL 37
83501 Outokumpu

petri@valkery.fi
nuoret@valkery.fi
050 363 5534

Mielenterveyden keskusliitto RAY tukee Leader Opintokeskus Sivis