Tuttuja kaupunkikuvassa

9.8.16 12:11

Muutin Outokumpuun reilu kaksi vuotta sitten. Heti muuton jälkeen otin yhteyttä paikalliseen mielenterveysyhdistykseen, koska Joensuussa asuessani olin tottunut siihen, että yhdistyksessä ystävystyy ja tutustuu ihmisiin, joita kannattaa tuntea. Tämä pätee myös tässä pikkukaupungissa, josta tuli kotikaupunkini.

Näiden kahden vuoden aikana olen tutustunut ihmisiin melkeinpä ainoastaan mieheni ja Outokummun mielenterveysyhdistys VÄLKE RY:n kautta. Yhdistyksellä tai sen kautta tapaamani ihmiset ovat tulleet ei ainoastaan tutuiksi vaan moni myös muuten ystäviksi yksityiselämässäni. Voin siis sanoa että sosiaalinen elämäni paikkakunnalla on VÄLKE RY:n kautta saatua ja hankittua.

Täytyy sanoa myös että tuttavapiiriini kuuluu nyt moninaisempi joukko erilaisia ihmisiä kuin koskaan aiemmin, vaikka pieneen kaupunkiin muuttaneena pelkäsin jääväni kokonaan yksin. Alunperin tulin yhdistykseen ihan vain tutustuakseni edes joihinkin paikallisiin ihmisiin, sitten aloitin yhdistyksessä vapaaehtoisena vetämällä vertaisryhmiä aiemman kokemukseni ja koulutukseni turvin.

Nyt olen työntekijänä VÄLKKEESSÄ. Koulutukseni ei kuitenkaan liity järjestömaailmaan, sillä olen kouluttautunut arkistonhoitajaksi. Siitäkin toki on etua yhdistyksen arkiston kanssa. Joka tapauksessa kiinteä suhteeni yhdistykseen ja sen sisältämään aatemaailmaan on tuonut minulle uuden, sosiaalisemman paikan maailmassa. Olen tutustunut ja tutustumassa Outokumpuun, sen ihmisiin ja kulttuuriin, tapaan olla olemassa, pikkuhiljaa VÄLKE-kontaktieni kautta.

VÄLKKEELLÄ ihmiset ovat avoimia, reiluja ja ystävällisiä. Pidän paikan ilmapiiristä. Sairauksissa ei vellota, mutta ne eivät ole myöskään tabu. Kaikki kohdataan ihmisinä, eikä sairauden kautta. Yhdistyksellä on kuitenkin aatemaailmansa, josta olen iloinen kuntoutujana. Se tekee ilmapiiristä vastaanottavan ja lämminhenkisen. Täällä ei tunneta häpeää mielenterveysdiagnooseista tai erilaisista elämänkokemuksista mielenterveyteen liittyen. Tulee tunne että on hyväksytty kokonaisena ja kokemuksineen, vaikkei niistä jatkuvasti puhutakaan.

Mikä voisi olla parempi alusta ystävyydelle, kuin keskinäinen kunnioitus ja erilaisten taustojen hyväksyminen, vertaisuus ja vapaus olla oma itsensä. Yhdistyksessä on helppo tutustua ihmisiin ja tuttavuuksista voi ajan kanssa, tai sillä silmän räpäyksellä, tulla ystäviä ja hengenheimolaisia. Näinpä nykyään kun kuljen Outokummussa, en ole vieras ja juurtumaton, vaan osa kaupunkia ja sen elämää. Minulla on ystäviä ja tuttavia, joita näen katukuvassa ja joita voin kutsua kotiini kylään.

Elämään on tullut erilainen, vankempi ote ystävien myötä. Elämään mahtuu nyt tulevaisuuden suunnitelmia ja oma hyvinvointini tuo hyvinvointia koko perheelleni. Se on verkottumisen ja ystävien ansiota. Olen iloinen että paikkakunnallamme on aktiivinen mielenterveysyhdistys ja voin olla osa sen toimintaa.

Outokummussa 8.8.2016

Sonja Parviainen

Outokummun mielenterveysyhdistys Välke ry
Kummunkatu 6, 2 krs.
PL 37
83501 Outokumpu

petri@valkery.fi
nuoret@valkery.fi
050 363 5534

Mielenterveyden keskusliitto RAY tukee Leader Opintokeskus Sivis