TOUHU -projekti 2007-2008

Tällä sivulla on luettavana tiivistelmä loppuraportista projektin toimintavuosilta 2007-2008.
Aiemmat vuodet 2003-2006 löytyvät täältä.
Yleiskatsaus projektin toimintaan on luettavissa täällä.

TOUHU -projekti vuodet 2007-2008 (jatkohanke)

Vuosi 2007 (1. jatkovuosi)

Yhdistyskäyntejä tehtiin edellisten vuosien tyyliin ja matkapäiviä kertyi 49. TOUHU TV aloitti lähetystoimintansa koelähetyksellä 28.03 ja tv toiminnan infopäivät pidettiin keväällä Kontiolahdella ja Varkaudessa. Materiaalia TOUHU TV:n kanaville kuvattiin yhdistyskäyntien yhteydessä, sekä kutsusta erilaisiin tapahtumiin. Touhulaiset olivat mukana juukalaisen Pirjo Ketoharjun runokirjan Tulipunaruusu painokuntoon saattamisessa ja julkistamistilaisuudessa. Pirjo Ketoharjun haastattelu sekä kirjan julkistamistilaisuus ovat katsottava TOUHU TV:ssa.

Syksyllä hankkeen projektityöntekijä vaihtui ja hanketta jatkettiin muuttuneella henkilöstöllä. Syksyn ohjelmassa olivat mm. TOUHU TV:n käynnit MTKL:n Itä-Suomen alueen aluepäivillä Mikkelissä ja Kajaanissa. Aiemmin vuosien tapaan käytiin ja osallistuttiin terveysmessuilla Joensuussa sekä mielenterveysmessuilla Helsingissä.

Loppuvuoden aikana toimintansa aloitti web-kameraverkosto, johon liittyi käyttäjiä Itä-Suomesta, niin yhdistyksiä kuin yksittäisiä henkilöitäkin.

Projektin henkilöstö oli mukana edelleen RÄTINKI lehtityöryhmässä ja osallistui aiempien vuosien tapaan MTKL:n työntekijäpäiville.

Petri Kokko ja Raimo Matikainen aloittivat kunnanjohtajien tapaamiskierroksen Pohjois-Karjalassa. Ensimmäisenä tavattiin Rääkkylän kunnanjohtaja Yrjö Eronen.

Vuosi 2008 (2. jatkovuosi)

Matkapäiviä vuoden aikana kertyi saman verran kuin edellisenä vuotena eli 49. Keväällä hankkeen projektityöntekijä vaihtui jälleen ja hanketta jatkettiin uusiutuneella henkilöstöllä. Kevään aikana hankehenkilöstö ja TOUHU TV kävivät MTKL:n aluepäivillä Imatralla ja Kuopiossa.

Kesäkuussa TOUHU TV uutisoi MTKL:n liittokokouksen Jyväskylässä. Elokuussa TOUHU TV oli mukana MTKL:n valtakunnallisissa yleisurheilukisoissa Iisalmessa.

Syksyllä Pielaveden yhdistykselle annettiin neljä päivää kestänyt tietotekniikan alkeiskoulutus. Yhdistys liitettiin myös TOUHU INTRAAN sekä web-kameraverkostoon. Aiempien vuosien tapaan henkilöstö oli mukana terveysmessuilla Joensuussa sekä MTKL:n työntekijäpäivillä. TOUHU TV kävi kuvaamassa yhdistysten vuosijuhlia Mikkelissä ja Savonlinnassa. Henkilöstö oli mukana edelleen RÄTINKI lehtityöryhmässä puheenjohtajan ja sihteerin ominaisuudessa.

Petri Kokko ja Raimo Matikainen kävivät kunnanjohtajatapaamisella Polvijärvellä. Kunnan puolelta paikalla olivat kunnanjohtaja Pauli Vaittinen ja hallintojohtaja Helena Kaasinen.

Vuosi 2009

Matkapäiviä hankkeen päätöspäivään 31.03.2009 mennessä kertyi yhteensä 11. TOUHU TV:n kuvaustoiminta oli vilkasta aiempien vuosien malliin. Hankkeen kulkiessa kohti päätöstään alkoi valmistautuminen vähän kerrallaan seuraavia hankeseikkailuja silmällä pitäen.

TOUHU TV

TOUHU TV aloitti toimintansa keväällä 2007, jolloin hankkeen kaksivuotinen jatkorahoituskausi starttasi. Ennen TOUHU TV:n toiminnan virallista käynnistymistä pidettiin kaksi tv toiminnan aloittamista esitellyttä tapahtumaa Kontiolahdella ja Varkaudessa. Osanottajia oli noin 20 henkilöä. 

TOUHU TV oli ainutkertainen internetissä elävää elämää ja arkea kuvaava mielenterveyskuntoutujien oma media, joka kertoi vapaaehtoiseen mielenterveystyöhön liittyvistä asioista toteutettuna tv:sta tutussa muodossa. Tavoitteena TOUHU TV:llä oli välittää ajankohtaista tietoa mielenterveyskentällä tapahtuvista asioista niin mielenterveystyön toimijoille, kuntoutujille kuin myös kaikille internetin käyttäjille. Yleismaailmallisella tasolla TOUHU TV lienee ensimmäinen mielenterveyskentästä kertova nettitv, joka pohjasi toimintansa tavallisten ihmisten tuntemuksiin, eikä ns. ammattilaisnäkökulman esille tuomiseen.

TOUHU TV lisäsi omalta osaltaan alueellista verkostoitumista tuomalla mielenterveyskentälle aivan uudenlaisen katsontakannan. TOUHU TV uutisoi Itä-Suomen alueen mielenterveystyön toimijoiden ajankohtaisia tapahtumia yhdistys- ja projektiesittelyjen, henkilöhaastattelujen sekä Itä-Suomen alueuutisten muodossa. 

Useat kuntoutujat halusivat tuoda näkemyksiään esille julkisesti, mutta heillä ei ollut kanavia näiden näkemyksiensä julkituomiseksi. TOUHU TV:n ohjelmien kautta yksittäiset kuntoutujat ovat voineet kertoa omia ajatuksiaan heitä lähellä olevista asioista. Kuvaukset tapahtuivat pääsääntöisesti normaalien yhdistyskäyntien ja muiden tapahtumien yhteydessä. \r\n\r\n Projektilla on ollut käytössään toimintaan tarvittavat tekniset välineet, sekä projektin palveluksessa on ollut palkkatuella palkattuna henkilö, jolla on TOUHU TV:n toteutukseen tarvittava tekninen tietotaito.

Arviointi TOUHU TV:n toiminnasta

TOUHU TV toi suomalaiseen yhteisötelevisio- ja kansalaiskanavakenttään ensimmäistä kertaa näkökulman, jossa rajatun aihealueen (mielenterveys) kansalaistoimijoiden sanoma suunnattiin laajemmalle katsojajoukolle internetin välityksellä.

Mediakaistan ja VÄLKE RY:n välinen yhteistyösuhde oli syntyessään suomalaisessa ajatusmaailmassa ainutkertainen. Pienen paikkakunnan potilasyhdistyksen ja valtakunnallista tv-näkyvyyttä tarjoavan yrityksen yhteistyön alkaminen ylitti uutiskynnyksen monissa arvovaltaisissa suomalaismedioissa.

Alkuvaiheessa kaikki tuotanto julkaistiin ainoastaan TOUHU TV:n omilla sivuilla. Yhteistyön alkaminen Mediakaistan kanssa toi TOUHU TV:n tarjonnan myös Mediakaistan ohjelmavirtaan. Aivan hankkeen loppuviivoilla tuotanto siirtyi kokonaisuudessaan Mediakaistan palvelimelle. TOUHU TV:n omilla sivuilla olivat ohjelmatiedot ja ohjelmien linkitys Mediakaistaan.

TOUHU TV:n kaltaisen uuden ajatuksen tuleminen mielenterveyskentälle otettiin aluksi vastaan suuren ihmettelyn saattelemana. Alkuhämmennyksen jälkeen TOUHU TV sai oman vakiintuneen katsojajoukon.

Internetissä näkyvillä kansalaiskanavilla oli tiedostettua totuutta suurempi tilaus eräänlaiselle ammattimaiselle epäammattilaisuudelle. Tai siis tuotannolle, jossa välittyy elämän maku ja rosoisuus luonnollisella tavalla ilman laatutietoista näyttelemistä. Tätä rosoista jälkeä TOUHU TV omalla tavallaan edusti.

Web-kameraverkosto

Web-kameraverkosto aloitti toiminta syksyllä 2007 jatkohankkeen uutena toimintaosiona. Kameraverkoston kautta yhdistykset ja niiden jäsenistö on voinut verkostoitua reaaliaikaisia kuva- ja ääniyhteyksiä käyttäen.

31.03.2009 kamerat olivat käytössä Itäisessä tiimissä, Mikkelin Virikkeessä, Outokummun VÄLKKEESSÄ, Pielaveden Mietteessä, Mielenterveyden tuella Joensuussa, Rautavaaran Kiparissa, Savolaisissa Selviytyjissä Savonlinnassa ja Varkauden yhdistyksessä sekä MTKL:n Kuopion ja Jyväskylän toimistoilla. Lisäksi verkostossa oli yksittäisiä käyttäjiä mm. Juuasta, Kiteeltä, Outokummusta ja Varkaudesta.

Käytännössä yhteyksien luomiseen tarvittiin laajakaistaliittymä, ilmainen Skype kommunikointiohjelma sekä web-kamera.

Esimerkkejä verkoston käytännön toiminnasta:

-       yksittäisten kuntoutujien keskinäinen yhteydenpito
-       eri paikkakuntien työntekijöiden keskinäiset neuvottelut
-       MTKL:n yhteydenpito alueen yhdistyksiin

Arviointi Web-kameraverkoston toiminnasta

Web-kameraverkosto aloitti toimintansa syksyllä 2007. Web-kameroiden käyttö kansalaisten välisessä viestinnässä oli jäänyt Suomessa vähälle huomiolle. Voisi karrikoiden sanoa, että asian suhteen täällä elettiin aikakautta ”miekka ja kilpi”. Muualla maailmassa suositut webcamchatit ja keskusteluhuoneet olivatt suurelle osalle suomalaisia hyvin etäisiä asioita.

Hankkeen kannalta kuvaavaa oli eräs MTKL:n aluepäiville osallistuvien käymä pöytäkeskustelu. Yksi paikallinen keskusteluun osallistunut itäsuomalainen henkilö kertoi, että täällä meillä päin nämä kamerayhteydet alkavat olla ihan arkinen asia. Muualta maasta paikalle saapuneet vieraat eivät päässeet kunnolla käsitykseen mistä yleensä puhuttiin. Järjestökenttä ei ollut syksyllä 2007 vielä kunnolla sisäistänyt ja ymmärtänyt aiemmin samana vuotena lanseerattua TOUHU TV:n toimintaa. Web-kamerat tulivat mukaan hankekuvioihin lähes samaan aikaan, eikä kukaan tai mikään taho ollut käytännössä valmistautunut tähän uuteen viestintämuotoon. Sittemmin kamerakäyttäjiä tuli säännöllisesti lisää. Hankkeelle ei monestikaan ilmoitettu, että kameravalmiudet olivat käytettävissä, vaan hanke sai tietonsa oman kontaktiverkostonsa kautta. Kameroiden käyttö laajentui alkuvaiheista mm. MTKL:n työntekijöiden keskinäiseen yhteydenpitoon normaalin järjestöyhteydenpidon lisäksi.

 

 

Yhteistyössä 

veikkaus_logo.png       69efa86c-mtkl_jasenyhdistys_logo.png

sivis.png       EU logo

      Leader logo rgb Joensuun Seutu ISO.jpg

  

Toimintamme

lähtökohtina ovat  tasa-arvoisuus, vertaistuki ja kokemusasiantuntemus.

Jokaisella on oikeus mielen hyvinvointiin.

Olemme

Outokummun ja lähialueen mielenterveyskuntoutujien edunvalvontajärjestö.

Olemme verkottuneet paikallisesti, alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

 

VÄLKE RY

Sänkinotkonkatu 6
83500 OUTOKUMPU

050 363 5534
petri@valkery.fi