Välke ry

Hankkeet

Kohtaamispaikka 2004-2018

Kohtaamispaikan toiminnan periaatteena oli ennalta ehkäisevä vertaistuelliseen kohtaamiseen perustuva matalan kynnyksen toiminta. Tilaa oli käytössä 130 m2 Outokummun kaupungin ydinkeskustassa. Tiloissa toteutettiin monenlaista toimintaa mm. erilaisia kokouksia ja teematilaisuuksia, ryhmien kokoontumista, tietokoneiden käyttöä, olohuoneessa oleskelua jne.

Päivittäisessä arjessa tarjolla oli kahvia/teetä ja vapaata seurustelua sekä luettavana päivän lehdet (Karjalainen ja Outokummun Seutu) 

Vapaaehtoiset olivat mukana tarvittaessa auttamassa erilaisissa käytännön toimissa ja kohtaamispaikan aukiolossa. Vapaaehtoisille toimijoille järjestettiin koulutusta 

Toimintaan kävi tutustumassa erilaisia ryhmiä mm. muista yhdistyksistä ja oppilaitoksista. Ohjelmaan kuului myös retkeilyä ja ulkoilua.

Vuoden 2017 aikana kokoontuivat seuraavat ryhmät:

Ihana minä jatkoryhmä (suljettu), iltaryhmä

Oma polku (suljettu), iltaryhmä vertaisryhmä

Levyraati (avoin), päiväryhmä,

Leffaryhmä (avoin), päiväryhmä (kotimaiset elokuvat), 

Polvijärven ryhmä (avoin), päiväryhmä

Ryhmien sisältökuvaukset:

Ihana minä ryhmät: Voimauttava ryhmä 18-40 vuotiaille naisille, kokoontuu joka    toinen  viikko ryhmän ohjelman mukaisesti

Oma polku: Vertaisryhmä kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja skitsofreniasta kuntoutuville. Käsiteltäviä aiheita voivat olla mm.  psykoosit, mania, depressio, lääkkeet, elämänkaari ja sairauden  hallintakeinot

Levyraati: Musiikkiryhmä, missä kuunnellaan ja arvioidaan eri musiikkikappaleita

Leffaryhmä: Ryhmässä katsotaan kotimainen elokuva kerran viikossa

Muut kokoontuneet ryhmät

Omaisten ABC (FinFami): Pohjois-Karjalan mielenterveysomaisten ryhmä

ADHD-aikuiset: ADHD ja ADD aikuisten ryhmä

Sunnuntairunoilijat: Runoilmaisun ryhmä  

Ryhmiä vetäneet vapaaehtoiset käviväy vertais- tai ryhmäohjaaja koulutuksen  

Muuta toimintaa

Iltateetapahtumat, joihin kutsuttiin mielenkiintoinen luennoitsijavieras ja juotiin yhteisen juttelunlomassa haudutettua teetä.

Kirje tuntemattomalle toiminnassa kirjoitettiin ilahduttavia kirjeitä tuntemattomille vastaanottajille.

Kirjeitä on kirjoiteltu eri paikoissa mm. kirjastolla, kesäkahvilassa ja VÄLKKEELLÄ. Kirjoitetut kirjeet jaettiin eteenpäin välitettäviksi mielenterveystoimiston ja vanhustenpalvelukeskuksen kautta.

Toimintaan osallistui lisäksi työkokeilijoita ja opiskelijoita työharjoittelijoina. Lisäksi työllistettiin pitkäaikaistyöttömiä palkkatuella mahdollisuuksien mukaan.